סיר פויקה
סיר פויקה הוא קדרת ברזל עתירת מוניטין מאז ימי הביניים. קדרה עתיקה זו מנציחה את צורתה ותכולתה במשך מאות שנים, מתכולה של ליטר ועד 40 ליטר. הפויקה שנכחד באירופה נשתמר הודות לאפריקנרים בדרום אפריקה המשמרים בקנאות את מורשתם מאז ההגירה מאירופה. בשפת האפריקנס זה נכתב: potjie אבל נהגה poy-key ומשמעות המילה היא סיר קטן ועגול. סיר כדורי זה עשוי ברזל יציקה עבה ונשען על 3 רגליים. הוא נועד לשימוש בגחלים ומהווה מוקד במדורת השבט. הפויקה המקורי בארץ הובא לארץ מדרום אפריקה כבר בסוף שנות התשעים.
ייחודה של קדרת הפויקה היא בחום המתפשט באופן שווה על כל מעטפת הסיר. גם העובדה שתחתית הסיר כדורית גורם לסירקולציה מתמדת של הנוזלים בתבשיל והתוצאה היא בישול איטי ואיכותי לכל מי שהתנסה בכך.
בעשור האחרון הטרנד של בישול שטח מסביב לפויקה הולך ומתפשט. זה החל ביחידות העילית בצבא וחדר לטיולי השטח, לחוגי בישול ולמארגני קייטרינג ייחודיים. בד בבד עם אימוץ הפויקה כמלך בישול השטח, מתרחב השימוש בקדרות ברזל, מחבתות ומשטחי צלייה בבית, בחצר ובשטח.
הפויקה ממותג S.A.P מיוצר מחומרים ראשוניים (עפרת ברזל מועשרת בפחמן עפ"י פורמלה בלעדית ולא מברזל ממוחזר!). כל סוגי הפויקה נמסרים ללקוח בציפוי כפול (Double Iron coating), השחמה + דונג דבורים למניעת חלודה.
איכותו של כל פויקה נקבעת על פי שלושה פרמטרים עיקריים:
1. איכות הברזל ממנו הוא מיוצר (ברזל ראשוני או ברזל ממוחזר).
2. טבעות היקפיות (לפחות 3 טבעות בהיקף הפויקה) לחיזוק הפויקה מפני שבירה מכנית.
3. עובי עבה ואחיד של דופן הסיר - חשוב מאד לתוצאת הבישול - אזורים חמים יותר וחמים פחות.
הנחיות חשובות לפויקה:
הנחיות תחזוקה לפני השימוש ראשון בפויקה וסירים.
1) לרחוץ במים חמים וסבון את פנים הסיר והמכסה וליבש היטב. (רצוי להניח את הכלי לאחר הניגוב, על מקור חום (גז, מדורה, גחלים, תנור) למשך מספר דקות ע"מ לקבל ייבוש מוחלט).
2) למרוח בשמן בישול (אך לא בשמן זית) את פנים הסיר והצד הפנימי של המכסה.
3) להכניס את הסיר לתנור (או לאש) לחום של 175 מעלות למשך כשעה (רצוי לחזור על התהליך פעם נוספת).
פעולה זו נעשית פעם אחת לפני השימוש הראשון.
תחזוקת קבע
1) יש לעבוד עם כלי עץ לצורך בחישה וטיגון.
2) מיד לאחר סיום הבישול והארוחה יש לשטוף היטב את הכלי במים חמים וסבון כלים וליבש היטב!!! (ניגוב והנחה על מקור חום זמין - גז, מדורה, גחלים, תנור למספר דקות), וזאת ע"מ למנוע כתמי חלודה.
אין להשאיר אוכל בכלי למשך לילה או יותר מכך.
אין להשתמש בספריי לניקוי תנורים או ספריי ממיס שומנים!!
3) לאחר היבוש הסופי יש לשמן דק את פנים הסיר ותחתית המכסה בשמן בישול אפשרי גם שמן זית, לשאוף לכיסוי מלא של השטח. (אפשרי ורצוי בספריי שמן מאכל)
4) בתנאי לחות יתכנו כתמי חלודה וניתן להסירם ע"י שפשוף במטלית משומנת ולאחר מכן לנגב במטלית יבשה.
5) אחסנה במקום יבש.
לתשומת לב המשתמש:
הכלי אותו רכשת עשוי מברזל יציקה והינו מושחם בשמן שומשום. טיפול נכון (כמוזכר לעיל) יישמר את הכלי לשנים רבות.